Fattig i rikt land

Innlegg av Johan M R Falch

Fattigdommen i Norge er tilsynelatende bare av akademisk interesse i 2009.

Det er merkelig at vel hundre år efter Christian Krohgs maleri av de fattige utenfor suppekjøkkenet i Kristiania, er det de samme tilstandene, ikke bare i Oslo, men mange steder i landet; nemlig mennesker utenfor ålmenta som savner det meste i “Kampen for tilværelsen”!

Hvorfor er det ikke almen, sosial og politisk interesse for å ta hånd om de svakeste av befolkningen? Da mener jeg ikke bare populære grupper å ha omsorg for; horer, narkomane, fengslete og tiggere, men den store kontingenten av ganske vanlige nordmenn som utgjør landets fattigdomssegment på 10-12%.

En halv million mennesker som ikke har til husleia og løpende utgifter, langt mindre gå på kino, reise eller få nytt kjøleskap når det gamle på 20 år bryter sammen. Klær kjøpes hos Frelsesarmeen. Barna lider, men også voksne!

Det er ikke bare boligproblemer for studenter og nyetablerte familier; de har det stort sett lettest, for de har ungdommen, kraften og fleksibiliteten!

Det er verre til håpløst for dem som er over 50 år gamle, og har blitt skjøvet ut av bolig»markedet» av gale banker og eiendomsspekulanter. Blant dem er forøvrig veldig mange “vanlige” mennesker som har tatt til seg kapitalens mantra om at “enhver er sin egen lykkes smed” og “som man reder får man ligge”.

Og det uhyre skammelige i at befolkningen har blitt lurt til å tro at det å ågre sin neste er sjælve løkka! Denne råtne tenkingen om at man skal profitere i full fart med kjøp og salg av boliger og aksjer; hvor i all verden kommer den fra?

Om ikke fra fullstendig skruppelløse aktører i disse klasselagene som ikke bare bedriver bandittvirksomheten blant sine, men også sprer uløkka ut over landets befolkning som læresetninger om fremgang og rikdom i “det frie markedet”.

For folk flest er det nok med bolig til levelig pris. For noen år siden, før reset tok helt av, var det faktisk mulig for de fleste å komme inn på boligmarkedet. Da var det håndterlige priser, hvor kjøp og salg lå på et nivå hvor langt de fleste kunne bo trygt både med egeneiet og leiet. En skulle tro det hadde vært nok!

Men, nei, befolkningen skulle spekulere i millioner på børsen og i boligmarkedet også, og slik ble det av markedsliberalistene skapt utrolig mange slimåler landet rundt. Alminnelige og sårbare mennesker som falt for profitørenes idiotidiomer.

Hvis mantraet til Arbeiderpartiet skal tas på alvor; “Alle skal med”, må profitt og åger først vekk! Med denne ballasten som grunnlagstenking går det den veien høna sparker, og det er slik Norge nå er innvolvert i direkte krigføring på USAs premisser også. Skammelig som bare faen!

Folket er ført bak lyset, til å bli et folk av sjarlataner og spyttslikkere, langt på vei og blant mange! Holdningen om at alle feier for egen dør og at samvær og solidaritet er så godt som borte, er helt ødeleggende for landet. Et lands selvdestruksjon er i farta, et land med en befolkning som er fullstendig ført bak lyset av svinepelsene av bankierer, bolighaier og handlere med andres misere i segmentet gjeld og inkasso.

Dette gjelder ikke bare firmaer og privatpersoner, men forvaltere av folkets ordninger i departementer og blant politikerne lokalt og på Stortinget. Alle, bortsett fra noen få tusen av oss, er forført ved denne latterlige troen på markedsliberalismen.

Det er ille å være vitne til, og så lite etisk og kristent riktig at det er lett å se at de dårlige kreftene med Satan i spissen nå fører an i Norge; dette verdens beste land å leve i seks år på rad, i følge FN.

Nå må “vi” ta rev i seila og ta tilbake de verdige holdningene til oss selv og våre neste igjen!

Johan M R Falch

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: